4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024

Planuri fara bani

Autoritatile judetene si centrale au inceput deja sa-si faca planuri pentru absorbtia fondurilor structurale, desi nici un euro din banii Europei nu va ajunge in România pâna in aceasta toamna, iar legislatia in domeniu lipseste cu desavârsire.


Intâlniri peste intâlniri, cam cu atât s-a soldat pâna acum incercarea autoritatilor române de a se dumiri in legatura cu modul in care ar trebui sa se procedeze in intocmirea proiectelor finantate din fonduri structurale. Ultima dintre aceste sedinte, care a avut loc vineri la Bucuresti si la care au participat reprezentanti ai mai multor ministere direct implicate in absorbtia fondurilor, dar si presedinti de consilii judetene din tara, a avut drept scop stabilirea de sugestii generale pentru pregatirea perioadei in care prin agentiile pentru dezvoltare regionala din tara vor veni miliarde de euro. „In perioada urmatoare ne vom intâlni cu 30 – 40 de primari pe zi ca sa le spunem ce credem noi ca va cuprinde un proiect pe fonduri structurale, informatii privind situatia juridica a terenurilor, cadastrare. Ne gândim chiar la editarea unui pliant pe care sa-l inmânam primarilor“, a spus Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj. Ce va cuprinde concret brosura este insa o nebuloasa si pentru autoritati.


Planurile administratiei, umbrite de „probabil“


Tot ce au stabilit pâna in prezent autoritatile este faptul ca de la scrierea unui proiect si pâna la implementarea acestuia vor trece probabil intre 200 si 500 de zile, spre deosebire de proiectele finantate din fonduri de preaderare la care perioada poate fi si de patru ani. Potrivit presedintelui Prioteasa, legislatia va schimba probabil si modul de intocmire a studiilor de fezabilitate, fapt care face inutile toate SF-urile intocmite pâna in prezent. Presedintele CJ a declarat ca impreuna cu ceilalti presedinti de consilii judetene din Oltenia a hotarât ca firmele care se vor prezenta la licitatii in cadrul unor proiecte pe fonduri structurale si care vor sublicita proiectul, oferindu-se sa faca executia pe o suma foarte mica, vor fi excluse pentru doi ani de la orice licitatie. „S-a constatat ca aceste firme fac rau pentru ca, dupa ce câstiga licitatia, vin cu tot felul de gaselnite si solicita bani in plus. Ni se recomanda sa scoatem «la pachet» proiectarea si executia pentru a scurta timpul“, a mai spus Prioteasa.


Proiectele pe Ordonanta nr. 7, evaluate in februarie


Alt punct slab al autoritatilor doljene care vor dori sa ia bani europeni in 2007 este lipsa Planurilor Urbanistice Generale actualizate. Desi toate unitatile administrativ-teritoriale din judet beneficiaza in prezent de documentatie de urbanism de acest tip, cele mai multe dintre ele dateaza din anii comunismului si nu au mai fost actualizate din lipsa banilor. „Am vorbit cu arhitectul-sef sa ne prezinte o situatie cu localitatile din Dolj care au PUG-uri si cu cele care nu au, pentru ca nu vor putea face proiecte pe un PUG care nu mai e valabil“, a precizat presedintele CJ. Singurii bani pe care ii vor vedea primarii doljeni in primele luni ale anului 2007 sunt cei guvernamentali repartizati prin Ordonanta nr. 7/2006. Potrivit presedintelui Prioteasa, toate proiectele depuse de autoritatile din Dolj vor fi evaluate pâna la sfârsitul lui februarie si vor primi un punctaj. Concurenta intre primari este cu atât mai mare cu cât banii vor fi impartiti in doua etape, iar in prima vor fi alocate doar 3.200 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS